Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Nieuw-Scheemda. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

24

februari
Broescursus Grunnergers Olaf Vos

Broescursus Grunnergers Olaf Vos

Een swingende toal-middag door Olaf Vos. Deze middag wordt u aangeboden door de Culturele Commissie van Nieuw Scheemda /´t Waar. Het wordt een interactieve show met muziek, poëzie, spelelementen en een flinke dosis humor. Dus geen taaie les met wat droge theorie over het Gronings. Olaf Vos maakt je op een creatieve manier enthausiast voor taal. Aan het einde van de les heb je zeker iets nieuws geleerd en ook een amusante middag gehad. Wel even “Pen en pepier bie der haand? Joa? Din goan we lös!” Olaf Vos is een vindingrijke Nederlandse taal-weteschapper, singersong writer en presentator. Hij presenteerde enkele jaren het taalprogramma Grunnegers op RTV Noord en geniet daardoor bekendheid bij een breed publiek. Hij is groot liefhebber van de Groningse taal. De inspiratiebron voor zijn rap en liedteksten als zanger van VanDeStraat. In 2006 startte hij met de Groninger rapgroep Bond tegen Harries en in 2010 begon hij aan zijn solocarrière

Locatie Kerk Nieuw Scheemda: Hamrikkerweg 27 Nieuw Scheemda
Tijd Aanvang 14:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00
Zaterdag 8 december t/m 17 februari 2019
De kerk als tijdmachine

De kerk als tijdmachine

Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee... voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagna van tijdlagen. Stefan en Keijser toont in 'De kerk als tijdmachine' laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafelt. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur en zon- en feestdagen 13.00 - 17.00 uur.

Locatie Klooster Ter Apel: Boslaan 3 Ter Apel
Lees meer
Zondag 20 januari t/m 24 februari 2019
Expositie Herma van Bolhuis

Expositie Herma van Bolhuis

Herma van Bolhuis (Amersfoort,1964) schildert in een impressionistische stijl, een losse toets kenmerkt haar werk. Door haar manier van schilderen is er beweging te zien in haar schilderijen. Vooral in de stadsgezichten die zij maakt. De stadsgezichten zijn met name van Groningen, al wil ze zich niet toeleggen op één enkele stad. Ook maakt Herma portretten, bij het schilderen van dit onderwerp probeert ze de geportretteerde op een onbewaakt moment 'te vangen' en vast te leggen. Het moment speelt een grote rol. Herma van Bolhuis heeft een periode lessen gevolgd aan een avondopleiding van kunstacademie Minerva in Groningen. Ook heeft zij lessen gevolgd bij verscheidene docenten, waaronder Gerard van de Weerd en Sam Drukker.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 11:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

16

februari
Roon Staal

Roon Staal

In 2019 staan 3 nieuwe album releases op het programma: ten eerste zijn album 'A New Door Opens' met daarop piano composities van eigen hand zoals het gelijknamige titelnummer maar ook 'Anthem For All' en 'The Land Where We Dance'. Dit album wordt in het voorjaar opgenomen. Later in 2019 wordt een nieuw album verwacht met veel nieuwe coversongs waaronder werk van John Lennon (Across The Universe), Boudewijn de Groot en Gilbert O'Sullivan. Tenslotte zal aan het einde van het jaar een tweede kerstalbum verschijnen in navolging van zijn eerste 'Christmas Album'. Staal geeft tussen de touren in Nederland door ook optredens in het verre oosten van Rusland (Vladivostok) en Japan. De zanger weet met zijn warme stem en prachtige pianospel het publiek steeds weer te raken met prachtige vertolkingen van zijn eigen composities en werk van andere componisten. Naast bekende eigen songs als Weet Waarom Je Leeft, Promise en In The Silence Of Light zullen ook zijn bekendere cover werken als Help Me Through The Night, Pie Jesu en Stay With Me 'Till The Morning niet ontbreken. Alle informatie m.b.t. de Winter Tour en het concert te Wehe Den Hoorn kunt u vinden op de website www.roonstaal.com Toegangskaarten kunt u hier online bestellen of telefonisch via 06-30025992 en kosten € 17,50 per stuk. De donateurs en superdonateurs van de stichting 't Marnehoes betalen een entreeprijs van €.15,00.

Locatie Marnehoes: Hoofdstraat 33 Leens
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 17,50
Lees meer

16

februari
Open ochtend kerk Termunten

Open ochtend kerk Termunten

Zaterdagochtend 16 februari zijn de deuren van de kerk van Termunten van 9.00 – 12.00 uur geopend voor iedereen die de restauratiewerkzaamheden aan deze kerk van dichtbij wil bekijken. De kerk van Termunten wordt op dit moment gerestaureerd en de hele kerk staat vol met steigers. Een unieke gelegenheid om de gewelven een keer van dichtbij te gaan bekijken en vragen te stellen over de werkzaamheden.

Locatie Kerk Termunten: Petrus Muntinghepad 11 Termunten
Tijd 09:00 - 12:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

16

februari
Rondleidingen Ulrum

Rondleidingen Ulrum

In 2018 verscheen de roman De Afscheiding van Marcel de Jong. Het is een meeslepend verhaal over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Een bizarre geschiedenis over de strijd tussen een strenggelovig volk en een liberale elite. Een strijd tussen arm en rijk, tussen kerk en staat. Maar het verhaal gaat ook over nu. Het laat je nadenken over de vrijheid van meningsuiting, godsdienst en onderwijs. Tijdens de rondleiding en lezing in Ulrum gaat u terug naar 1834. U voelt dan hoe dapper De Cock en zijn aanhangers waren. En hoe belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. Het programma duurt 2,5 uur. Het bestaat uit drie onderdelen: een afscheidingswandeling door Ulrum, een rondleiding in de Catharinakerk en een lezing in gebouw Irene. De kosten bedragen € 15. Donateurs van de Stichting Oude Groninger Kerken krijgen een korting en betalen € 12,50. Na afloop is het boek te koop en signeert de auteur. De kosten dient u vooraf te betalen via rekening: NL56 TRIO 0338 8527 19 – onder vermelding van ‘rondleiding Ulrum” en de datum. Startpunt: gebouw Irene, Hendrik de Cockstraat 3, Ulrum.

Locatie Kerk Ulrum/gebouw Irene: H. de Cockstraat 5 Ulrum
Tijd 14:30 - 17:00 uur
Inlichtingen info@groningerkerken.nl
Lees meer

17

februari
Lezing kinderarts Henk van Dijk

Lezing kinderarts Henk van Dijk

Hypnose en Kinderen, een bevoorrechte leeftijdsgroep. Henk van Dijk, kinderarts en hypnotherapeut, deelt zijn ervaringen met het gebruik van hypnose als therapeutisch middel voor kinderen met u. Hij is bijna 40 jaar actief als kinderarts en past al 17 jaar hypnose toe in zijn praktijk bij verschillende problemen. Voor de pauze geeft hij een algemene inleiding over hoe het kan dat het effect heeft en daarbij voorbeelden uit de eigen praktijk gebruiken. Na de pauze volgt een korte algemene demonstratie met vrijwilligers om te laten zien dat het oproepen van trance een vorm van communicatie is die in principe door iedereen geleerd kan worden.

Locatie Kerk Engelbert: Engelberterweg 39 Engelbert
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00
Lees meer

17

februari
Poppentheater Arthur Kruisinga

Poppentheater Arthur Kruisinga

Het verhaal De kleine prins, speelt zich af in de woestijn, waar de piloot vanwege een kapotte vliegtuigmotor een noodlanding moest maken. Daar ontmoet hij de Kleine Prins, die er na een lange reis vanaf zijn kleine sfeer aangekomen is. Verschillende ontmoetingen deden zich al voor in het immense luchtruim boven die immense zandvlakte. De poppen worden niet bediend door draden van bovenaf: het zijn geen marionetten in die zin. Ze zitten ook niet op de hand van de poppenspeler: het zijn dus ook geen handpoppen. De poppen staan op zichzelf en worden gemanipuleerd door de directe aanraking met de hand of door middel van stangetjes. Dit mooie verhaal, geschikt voor jong en oud, is geschreven door Antoine de Saint Exupéry gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hij is zelf piloot geweest.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 15:00 - 16:30 uur
Prijs Toegang €7,50 kinderen €5,00

17

februari
Anne Ruurd Oosterwoud met zijn Ouhoboros

Anne Ruurd Oosterwoud met zijn Ouhoboros

Anne Ruurd trapt af met etudes van Chopin (op 25 nr 1) en Skrjabin (op 42 nr 4) om vervolgens zonder erg merkbare stijlbreuk zijn Ouhoboros ten gehore te brengen. Het is een drie kwartier durende compositie, her en der gelardeerd met gezongen tekst. We beginnen en eindigen in de quark-gluonsoep en in de tussenspanne fileren we het leven zowel in wetenschappelijke als in “beleefde” zin. In het lichte deel na de pauze maken we een reis langs twintig van zijn pareltjes van liedjes, met poëtische teksten en geraffineerde schumanneske begeleidingen. Er is een moment geweest dat Anne Ruurd zowel aan de kunstacademie (aanvankelijk Minerva, later Klassieke Academie), aan het conservatorium (piano bij Maria Stroo en Kars Westers) en medicijnen studeerde. Uiteindelijk hebben piano en ezel gewonnen. Hij houdt erg van denken en schrijven en dat is waarschijnlijk de reden dat hij zijn pianocomposities zo graag en zo vaak met teksten belaadt. Reserveren via onderstaand e-mailadres of telefonisch via 06-54685405. Bij het luncharrangement van 2 gangen is een goed glas wijn inbegrepen.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 11:30 - 12:30 uur
Prijs Toegang €10,00 Met lunch arrangement €27,50
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl

17

februari
Choral Evensong

Choral Evensong

Als “Introit” wordt uitgevoerd Lighten our darkness van Alexander L'Estrange (geb. 1974). Hij zette de derde collect van de Responses op muziek. In dit muziekstuk wordt op een verstilde en intieme wijze om bescherming gevraagd voor de komende nacht. De preces en responses zijn van John Barnard (*1948). Vooral de zetting van The Lord’s Prayer is een juweeltje en een voorbeeld van de hedendaagse Anglicaanse koortraditie. De Psalm die het koor reciteert is psalm 10. Een psalm met een existentiële beginvraag: “Waarom HEER, bent u zo ver en verbergt u zich in tijden van nood?” De vaste onderdelen Magnificat (Lofzang van Maria) en Nunc dimittis (Lofzang van Simeon) zijn van William Byrd (ca. 1543 tot 1623). Hij werkte samen met Thomas Tallis als organist en koorleider van de Chapel Royal. Zijn Second Service zal in de smaak vallen bij liefhebbers van oude muziek. Ensemble-zang wordt afgewisseld met fraaie partijen voor solisten uit het koor. De Anthem is van de hedendaagse Amerikaanse componist Anthony Piccolo die zijn muzikale opleiding in Engeland volgde. In zijn tijd als zanger in het koor van Saint Paul's Cathedral Londen kwam hij in aanraking met Barry Rose en componeerde een prachtig werk voor orgel en koor The Key. De tekst van deze Anthem komt van de negentiende-eeuwse dichteres Christina Rossetti die vooral bekend is van haar gedicht 'In the bleak mid-winter', een carol die veel gehoord kan worden rondom kerst. In The Key gaat het over de liefde. "Van alles wat Christus is, van alles wat Hij zegt, is Liefde de sleutel".

Locatie Nieuwe Kerk: Nieuwe Kerkhof 1 Groningen
Tijd Aanvang 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Zondag 17 februari t/m 24 april 2019
Expositie Linda Bouter en Tiny Bouter-Snijders

Expositie Linda Bouter en Tiny Bouter-Snijders

Van 17 februari tot 24 april exposeren Linda Bouter en Tiny Bouter-Snijders hun vrije werk - schilderijen, keramiek en combinaties daarvan - in de kerk van Rottum. Hun keramische werk is geïnspireerd op het Groninger land. In het tweedimensionale werk voert de mens de boventoon. Tiny en Linda hebben samen een galerie en atelier in een voormalige lagere school te Roodeschool. Dit jaar bestaat de school precies 90 jaar. Ook zijn ze samen opgeteld 90 jaar actief als beeldend kunstenaars (Tiny 55 jaar en Linda 35 jaar). Deze expositie is de eerste van een reeks activiteiten ter viering van dat 90-jarig bestaan. Tiny Bouter-Snijders (Amsterdam) maakt abstracte, monumentale keramische objecten. Wat haar vooral aantrekt aan het Hogeland is de weidsheid, de mooie luchten, de dijken met hun doorgangen, de stilte, maar ook het prachtige omgeploegde land in de winter. Dit alles heeft grote invloed op haar werk. Ook haar reis naar Japan werkt door een in haar werk. Linda Bouter (Rietveld Academie, Amsterdam) begon als edelsmid/schilder, maar ontwikkelde zich daarnaast als keramist. De afwisseling tussen schilderen en werken met klei is haar op het lijf geschreven. Het brengt haar veel inspiratie, waaruit o.a. het gecombineerde werk (keramiek op paneel) ontstond. Juist omdat het schilderen eigenlijk heel meditatief is en het werken met klei heel aards, vult dit elkaar goed aan. Linda en Tiny maken ook het zogeheten wadden keramiek: binnen- en buitenpotten, kaarsenstandaards, heksenhoedjes, klokken, schalen, reliëfs en gebruiksgoed. In opdracht vervaardigen zij ook speciale urnen en gedenktekens.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Prijs Toegang gratis