Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Nieuw-Scheemda. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 3 oktober t/m 7 maart 2021
GESLOTEN T/M 9 FEBRUARI - Henk Helmantel

GESLOTEN T/M 9 FEBRUARI - Henk Helmantel

GESLOTEN T/M 19 FEBRUARI
Liefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in het Drents Museum. Van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn straks ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen.
Openingstijden: di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur.
Tickets voor een bezoek aan het Drents Museum kun je op dit moment alleen online kopen.

Locatie Drents Museum: Brink 1
Assen
Lees meer
Donderdag 19 november t/m 5 april 2021
GESLOTEN T/M 9 FEBRUARI - GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

GESLOTEN T/M 9 FEBRUARI - GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

GESLOTEN T/M 9 FEBRUARI (tentoonstelling verlengd t/m 5 april)
Van 19 november tot en met 5 april presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond de Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER’ toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer. De tentoonstelling loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief.

FOTOGRAFIE
Bent Rej (Denemarken, 1940-2016), maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van de Rolling Stones tijdens de Satisfaction-tour. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf. Voormalig Stones-bassist Bill Wyman noemt Rej’s werk “the finest single collection of Stones-photographs I’ve ever seen”. Ook uit die tijd: het beruchte Stones-concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom (Nederland, 1940-2017), een van de eerste echte popfotografen in ons land, vergezelde de Rolling Stones die dag. Gijsbert Hanekroot (Nederland, 1945) was in de jaren zeventig de hoffotograaf van Muziekkrant OOR. Uit die tijd stamt ook zijn prachtige Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien tijdens ‘GIMME SHELTER’. Hanekroot toont hun enorme uitstraling op het podium en intieme momenten daarbuiten. Claude Vanheye (Nederland, 1948) was Nederlands jongste succesfotograaf in de jaren 70 en een leidende figuur in de internationale popscene. Hij had alle wereldsterren voor zijn lens. In shoots backstage en in de studio toont hij in zijn Stones-werk de mens achter de muziek.

FILM
De Groninger Nick Landman appte al zijn vrienden: Waar was jij op 2 juni 1999? De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakte er een documentaire over. Daarnaast vertonen we onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal bijzondere buitenlandse documentaires.

KAARTEN
We volgen de richtlijnen van het RIVM. Er kan gereserveerd worden voor een tijdslot via de website van VanPlan.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2
Groningen
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer
Woensdag 13 januari t/m 21 maart 2021
Expositie Pieky Doornbos in kerkje Rottum

Expositie Pieky Doornbos in kerkje Rottum

Tot en met 21 maart hangen bijzondere schilderijen van Pieky Doornbos-Hilgenga, uit Startenhuizen, in het kerkje van Rottum. De vormen in haar schilderijen zijn herkenbaar, maar ze zijn bijzonder qua kleur en qua materiaal. Als je goed kijkt zie je niet alleen voorstelling in prachtige kleuren maar zie je dat het schilderij is opgebouwd uit allerlei verschillende materialen. Zo kun je allerlei dingen in het schilderij ontdekken, een stukje kant, een stukje stof, een stukje krant en nog veel meer. Voor haar schilderijen gebruikt Pieky meerdere technieken en materialen. Ze begint met een leeg vel patroontekenpapier en acrylverf daarna: stempelen, sjabloneren, scheuren, plakken, tekenen, weer schilderen en sjabloneren. Dan wordt het afgewerkt met oliepastel. Dit heet: Mixed media. het betekent dat er meerdere technieken en materialen gebruikt worden voor één werkstuk.

Pieky schildert en tekent ik al jaren! Voor verschillende technieken volgde zij diverse lessen en workshops. Ook geeft zij zelf workshopsvoor een kleine groep deelnemers. Het gaat dan vooral om “gewoon” lekker schilderen, waarna iedereen met een uniek zelfgemaakt werkstuk naar huis gaat.

Als u de kerk binnenkomt natuurlijk even controleren of niet teveel bezoekers aanwezig zijn.

Locatie Rottum: Kloosterweg 13,
Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen suzanherweijer@hotmail.com

24

january
AFGELAST Jazz in Feerwerd

AFGELAST Jazz in Feerwerd

AFGELAST
HOT: Het Orgel Trio
Dit concert vindt plaats in de kerk van Garnwerd, dit i.v.m. het gebruik van het orgel.

In hun programma Reflections of Duke spelen zij muziek van meestercomponist Duke Ellington. Deze muziek is onlangs op cd gezet en deze cd wordt in samenwerking met het jazzlabel ZenneZ Records op dit concert gepresenteerd. Vanwege de belangrijke rol van het kerkorgel in dit programma vindt het concert voor de gelegenheid plaats in het kerkje van Garnwerd. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan. Bij reservering van meerdere kaarten gaan we er van uit dat je naast elkaar geplaatst kan worden. Zo niet, dan horen wij dat graag. Zodra er meer bekend is over de nieuwe coronamaatregelen ontvang je zo spoedig mogelijk bericht of het concert doorgaat. De entree bedraagt € 15,- en betaling geschiedt met pinnen op locatie.

Locatie Kerk Garnwerd: Burgemeester Brouwerstraat 1
Garnwerd
Tijd 15:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00; reserveren verplicht
Inlichtingen info@jazzinfeerwerd.nl
Lees meer
Donderdag 28 januari t/m 30 januari 2021
De Noorder Rondtochten

De Noorder Rondtochten

De Tocht om de Noord ging om bekende redenen niet door in 2020. Echter niet getreurd, want we kunnen nu zeggen: Eind januari 2021 organiseren we onze TodN wintereditie: de Noorder Rondtochten en ... ....'t gait deur....
Inschrijven kan alleen online vanaf 1 oktober.

Locatie Provincie Groningen
Lees meer

21

february
Audita est vox - barokmuziek - Kirsti Consort

Audita est vox - barokmuziek - Kirsti Consort

Audita Est Vox – Barokmuziek van Isabella Leonarda en tijdgenoten Antonio Caldara (1670-1736)
Dit concert wordt twee keer uitgevoerd en duurt een klein uurtje.

Programma
Antonio Caldara (1670-1736) Chaconne
Antonio Caldara: Cantata Scorrea presso un ruscello
Isabella Leonarda (1620-1704): Cantata Attende Filia
Giovanni Battista Bassani (c. 1647/57-1716): Sonata prima Giovanni Battista Bassani: Cantata Carae armoniae
Giovanni Valentini (1582/83-1649): Aria à 2
Isabella Leonarda: Cantata Audita Est Vox

KirstiConsort
Kirsti Apajalahti, barokviool Nino Natroshvili, barokviool Anna Vala Ólafsdóttir, alt Jacopo Ristori, barokcello Tim Veldman, orgel

Aanvang:
15.00 en 17.00 uur
Reserveren kan via de mail
Kosten: €10 p.p./ €8 voor Donateurs SOGK
Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Locatie Remonstrantse kerk: Coehoornsingel 14
Groningen
Prijs Toegang EUR 10,00
Inlichtingen kirsticonsort@gmail.com
Lees meer

7

march
Yuri Honing Acoustic Quartet: ‘Bluebeard’

Yuri Honing Acoustic Quartet: ‘Bluebeard’

Yuri Honing, tenorsax; Wolfert Brederode, piano; Gulli Gudmundsson, contrabas; Joost Lijbaart, drums

Locatie Kerk Feerwerd: Valgeweg 3
Feerwerd
Prijs Reserveren verplicht
Lees meer

7

march
Steernvanger (Dubbel concert)

Steernvanger (Dubbel concert)

Let op! Het eerste concert begint om 15.00 uur, het tweede om 16.30 uur!

Groningstalige indiefolk, dat hoor je niet elke dag! Of eigenlijk - de term misschien niet, maar de muziek hoor je juist steeds vaker: de Groningse band Steernvanger timmert vol ambitie aan de weg. Het vijftal is op het moment een van de meest optredende Groningstalige acts en is vaak te horen op regionale zenders, van Groningen tot aan Twente.

Steernvanger (‘Sterrenvanger’) bestaat uit:
Dion Bouwes (zang, gitaar)
Dennis Krottje (gitaar)
Bjorn Nuninga (bas)
Marco Veldman (mondharmonica, zang)
Matthijs Vogt (drums, zang)

Hun muziek is toegankelijk en vrolijk, maar ontroert ook. Met hun poëtische, Groningstalige teksten en de vele interactie met het publiek nemen de mannen van Steernvanger je door hun meerstemmige indiefolk op aanstekelijke wijze mee in muzikale vondsten en verhalen, terug naar hun Grunneger roots – hun woddels.

Reserveren
Via onderstaand e-mailadres of telefoninsch bij Nicolaas Geenen 06-54685405.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50; reserveren verplicht
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl
Zondag 28 maart t/m 30 mei 2021
Terug naar het begin - Cultureel festival

Terug naar het begin - Cultureel festival

Met de eerste aangekondigde artiesten, was de twaalfde editie voor ons al bijna een feit. Maar met de maatregelen van de overheid als gevolg van het coronavirus, kunnen we nu niet anders dan Terug naar het begin uitstellen.
Volgend jaar nemen we je graag mee op ontdekkingstocht door het Groninger landschap, dus noteer alvast de nieuwe data in je agenda: 28, 29 en 30 mei 2021. Tot die tijd: zorg goed voor jezelf en de ander... We zijn hoopvol, samen komen we deze periode door. En heb je tickets gekocht? Dan ontvang je binnenkort van ons een mail met nadere informatie. We houden je op de hoogte!

Locatie Kerken en meer locaties: Gemeente Appingedam
Gemeente Delfzijl
Gemeente Loppersum
Inlichtingen https://terugnaarhetbegin.nl/

5

april
Teus Nobel Liberty Group

Teus Nobel Liberty Group

Teus Nobel, trompet/flugelhorn; Alexander van Popta, piano; Jeroen Vierdag, contrabas; Tuur Moens, drums.

Dit concert is onderdeel van Jazz in Feerwerd

Locatie Feerwerd: Valgeweg 3 Feerwerd
Prijs Reserveren verplicht
Lees meer